Wnętrze dawnej kuźni zaadaptowane na funkcje mieszkalne, tworzy dwukondygnacyjna przestrzeń łącząca historię i klimat dawnego obiektu z nową funkcją i materią. To stylowe lokum określa zabudowa z surowych materiałów, które zdefiniowały charakter wnętrza. Dominuje tu drewno, kamień oraz cegła, które podkreślają harmonijną i jednocześnie ciepłą atmosferę. Betonowe posadzki nawiązują do pierwotnej funkcji obiektu i stanowią kontrapunkt dla wszechobecnych naturalnych materiałów. Minimalistyczny styl obiektu dopełniają zastosowane we wnętrzu dynamiczne, nowoczesne meble. Tradycyjna forma pozostałych elementów wyposażenia, takich jak grzejniki czy lampy, pozwala zachować prostotę przy jednoczesnym wyeksponowaniu szczegółów wskazujących na ruralistyczne konotacje poszczególnych pomieszczeń. Całość tworzy niezwykle proporcjonalną kompozycję nowoczesnych elementów i rozwiązań osadzonych w klimatycznych ramach dawnego obiektu rzemieślniczego.
 
Obiekt: adaptacja budynku na funkcje mieszkalne
Lokalizacja: Gola Dzierżoniowska
Inwestor: prywatny
Zakres: projekt wnętrz
Stan: realizacja 2012r