Mieszkanie pokazowe - Nowa Papiernia / Wrocław

Zespół budynków, w którym znajduje się mieszkanie usytuowane jest w miejscu gdzie przed laty działała fabryka papieru Richarda Chutscha – Mechanische Papierwaren Fabrik. Po wojnie przekształcona została na Wrocławskie Zakłady Wyrobów Papierowych, produkujące m.in. charakterystyczne bruliony, teczki czy zeszyty do nut. Obecnie w miejscu tym inwestor Red Development realizuje osiedle mieszkaniowe "Nowa Papiernia". Od samego początku pracy nad projektem, fundamentalnym jego założeniem było stworzenie mieszkania nawiązującego stylem do klimatu i historii tego miejsca. Z uwagi na to, że projektowany lokal mieści się w budynku nowopowstałym, brakowało w nim historycznych elementów konstrukcyjnych czy też charakterystycznych ceglanych stropów i ścian, które można by wykorzystać w wystroju wnętrza. Z tego powodu zrezygnowano z wersji surowego stylu industrialnego na rzecz przestrzeni o softloftowym charakterze. Stylistyka w złagodzonej odmianie, zakładała wprowadzenie do projektu pewnych elementów nawiązujących do wnętrz obiektów poprzemysłowych. Układ mieszkania o powierzchni 46m2 został rozplanowany w bardzo funkcjonalny sposób. Przestrzeń sypialni wydziela szklana ściana oraz duże przesuwne skrzydło drzwiowe. Rozwiązanie to pozwala optycznie otworzyć przestrzeń całego mieszkania, umożliwiając jednocześnie odseparowanie tej części za pośrednictwem zasłony i wspomnianego wysokiego skrzydła drzwiowego. Przestrzeń pomiędzy kuchnią i pokojem dziennym rozgranicza solidny stół z dębowym blatem i stalowymi nogami o industrialnej stylistyce. We wnętrzu zastosowano różnorodne materiały wykończeniowe. Ścianę za sofą zdobią ręcznie formowane płytki ceglane, które pomalowane zostały na kolor biały. Przegrodę dzielącą sypialnię od części dziennej wykończono dekoracyjnym tynkiem imitującym beton. Płytki ceramiczne o odcieniu i strukturze betonu wykorzystano również w kuchni, strefie wejściowej oraz w łazience. Dodatkowym urozmaiceniem są płytki z czerwonej glinki w typie portugalskich azulejos. W projekcie zastosowano także tapicerowane panele ścienne oraz drewno w odcieniu jasnego dębu, które ocieplają wnętrze. Kolorystyka bazowa to czerń i biel kontrastująca ze sobą na ścianach, frontach mebli oraz dodatkach, w tym w postaci klasycznego wzoru pepitki zastosowanej na tapicerce łóżka oraz oplotach przewodów opraw oświetleniowych. Dodatkowo akcentującym kolorem użytym we wnętrzu jest kolor żółty ciepły. Całość zabudowy meblowej stałej oraz regały i stół zostały wykonane na wymiar. Dodatki takie jak: dekoracyjny grzejnik Zehnder Charlstone w unikalnym wykończeniu Technoline, oprawy oświetleniowe w postaci dużych retro żarówek Edisona, czy drucianych kloszy, zawieszonych na przewodach w bawełnianych oplotach nadają całości industrialnego charakteru.

foto: A. Kopeć / Nowa Papiernia