Strefa dzienna, w której skład wchodzą przestronny salon połączony z jadalnią oraz kuchnia, stanowią centralną część ponad stu metrowego apartamentu zlokalizowanego w Warszawie. Założeniem projektowym było stworzenie funkcjonalnego wnętrza w maksymalny sposób dopasowanego do potrzeb właścicieli. W lokalu, w którym może zamieszkać czteroosobowa rodzina, położono duży nacisk na funkcjonale zaprojektowanie przestrzeni wspólnej, w tym w szczególności na umiejętne i klarowne połączenie poszczególnych stref mieszkania. Wnętrza tego apartamentu charakteryzuje nowoczesna architektura, utrzymana w stylu minimalistycznym, której prostotę podkreślają dodatki o oryginalnym wzornictwie, takie jak oświetlenie czy grzejniki. W mieszkaniu dominantę kolorystyczną stanowi kolor biały, który został przełamany czarnymi kontrastującymi bryłami o gładkich powierzchniach. Monochromatyczna kolorystyka wnętrza została urozmaicona poprzez wprowadzenie płaszczyzn jasnego drewna. Przejrzystość wystroju została osiągnięta przede wszystkim poprzez konsekwentne stosowanie kolorystyki oraz zachowanie umiaru w dobieraniu detali.
Przesuwne drzwi chowane w zabudowie dzielącej salon od korytarza, stanowią wyraźna granicę pomiędzy kuchnią i jadalnią. W ten sposób wydzielona kuchnia, gwarantuje swobodę gotowania nawet w czasie przyjmowania gości i nie wymaga wielkiej dyscypliny w kwestii zachowania porządku. Uwagę przykuwa ciemny matowy grzejnik korespondujący kolorystycznie z prostą bryłą okapu. Połączenie salonu z jadalnią zapewniło maksymalne otwarcie tej przestrzeni. Najważniejsze jej punkty stanowią: duży stół oraz sofa, usytuowana w dogodnej pozycji przed wykończoną białymi frontami zabudową, w której centrum umieszczono telewizor. Silnym elementem wizualnym jest dekoracyjny grzejnik w kolorze białym, stanowiący kontrapunkt na tle tafli czarnego szkła.

Obiekt: apartament w budynku mieszkalnym wielorodzinnym
Inwestor: prywatny
Powierzchnia użytkowa: 103m²
Zakres:  projekt wnętrz
Stan: koncepcja

Wstecz